Megintutazunk

Miskolci Szentháromság Görögkeleti Ortodox Templom és Egyházi Múzeum (2020)

2020. október 25. - MarkNemeth

Már korábban is terveztük, akkor nem sikerült, azonban most meglátogathattuk Miskolc két, kevésbé ismert, de annál érdekesebb ortodox emlékét, a Szentháromság templomot és a Magyar Ortodox Egyházi Múzeumot.

Először is kezdjük azzal, hogy mi is az ortodox, vagy görögkeleti kereszténység? 1054-ig egy, nagyjából egységes keresztény egyház létezett. Azonban ekkor a római pápa és a konstantinápolyi pátriárka között fennálló politikai és teológiai nézeteltérések már addig fajultak, hogy kölcsönösen kiközösítették egymást, megindítva a két fél egyház máig helyrehozatlan eltávolodását egymástól. A kiátkozást 1965-ben feloldották, ez persze még egyáltalán nem jelenti az újraegyesülést. A legtöbb dogmatikai kérdésben egyetért a két egyház, de vannak fontos különbségek például a liturgiában. Ami a szervezetet illeti, míg a nyugati egyház feje a pápa, a keleti egyházak nem alkotnak egységet, hanem önálló részekből állnak, mint pl. a Görög ortodox egyház, Orosz ortodox egyház.

A Szentháromság templom

img_0485.jpg

Egy nagyon felkészült úr vezetett körbe minket a templomban. Az volt az első kérdése, hogy honnan jöttünk, mert állítólag a miskolciak számára kevésbé ismert a templom, és az tud inkább róla, aki turistaként érkezik, és előre utánanéz a látnivalóknak.

Alaposan mesélt, de nem tűnt hosszadalmasnak, mivel érdekesen és az összefüggéseket megmagyarázva ismertetett meg minket a tudnivalókkal. Talán csak azért volt egy kissé kellemetlen, mert az nem tudtuk, hogy mekkora a múzeum, ezért néha eszembe jutott, hogy nehogy a szöveg a múzeumnézés rovására menjen a közeli zárás miatt.

A templom történetének előzménye még a magyarországi török kor előtt kezdődött. A törökök a hódításaik során a birodalmukhoz csatoltak egy sor ortodox vallású népet, akikből kikerültek azok a kereskedők is, akik a török és az európai területek, így Magyarország közötti kereskedést bonyolították. A törököket ugyan Magyarországról kiűzték a 17. század végére, de a főként görög származású ortodox kereskedők maradtak, sőt az idők alatt anyagilag is megerősödtek. II. József király engedett a római katolikus vallási sovinizmusból, és más vallásoknak is engedélyezte a templomok építését. Mivel a görög közösségnek megvoltak az anyagi lehetőségei egy saját templomot építeni, azonnal igyekeztek is élni a lehetősséggel. Mivel abban a korban a barokk volt a divatos stílus, így tervezték meg, majd építették fel a templomot. Ennek a helyzetnek a következménye a templombelső egyedisége. Görög hagyományok alapján épült templom, de alapvetően a Nyugat-Európára és a római katolikus templomokra jellemző barokk díszítéssel, így létrehozva ezt a különleges egyveleget, ami a szemünk elé tárul, amikor belépünk a több, mint kétszáz éves épületbe.

A fantasztikusan szép, 16 méter magas ikonosztázt gazdag barokk aranyozás díszíti; találhatók benne hagyományos stílusú ikonok és a nyugat-európai festészetre jellemző képek is.

img_0494.jpg

img_0507.jpg

img_0516.jpg

A nyugati stílusjegyek beépítése az ország római katolikus lakosságához való hasonulást, egyenlőséget fejezi ki. Ennek legérdekesebb példája, hogy még szószéket és karzatot is építettek a templomba, pedig azokat az ortodox liturgia egyáltalán nem használja, ezért ebből a szempontból feleslegesen vannak ott.

img_0489.jpg

img_0486.jpg

img_0514.jpg

img_0491.jpg

Az ikonosztáztól nem messze, egy kitüntetett helyen egy régi ikont függesztettek a falra. A képet még állítólag II. Katalin cárnő adományozta a közösségnek. Az érdekessége, hogy körülötte ezüstből készült testrészeket szimbolizáló kicsi plakkok vannak kifüggesztve. A ortodox hívek, akik csodálatos gyógyulásokon estek át, a hagyományos módon felaggatták a kép mellé a gyógyult szervük ezüstből készített mását.

img_0496.jpg

A templomra ráférne egy kis felújítás, de ez rengeteg pénzbe kerülne, amire sajnos jelenleg nincsen keret. Ettől függetlenül mindenképpen érdemes megnézni ezt a sok szempontból egyedülálló templomot.

Magyar Ortodox Egyházi Múzeum

A múzeum épülete egykor a görög közösség iskolája volt, amelyet egy gazdag kereskedő saját költségén építtetett számukra. A múzeum a 17.-18. században betelepült ortodox lakosság kulturális és egyházművészeti örökségét mutatja be, kisebb részén pedig a közösség iskolájának, oktatásának története látható.

A múzeum egy hosszabb folyosóból és három teremből áll, a kiállított tárgyaknak és a színvonalas vezetésnek köszönhetően nagyon jó élményt nyújt. A folyosón található egyik legérdekesebb tárgy egy iskolai dolgozat a 19. század közepéről, amelyben dél-amerikai állatokról van szó! A gyerekek szép színes madarakkal és lajhárral díszítették a görög szöveg körül a lapot.

img_0579.jpg

Az első teremben ötvösműveket, valamint a falakon körben az ikongyűjteményt láthatjuk. A 18. század közepén Magyarországon (egészen pontosan Ráckevén) is működött egy komplett ikonfestő műhely. Ebből, és közel-keleti, valamint orosz és szerb műhelyekből is láthatók festmények.

img_0526.jpg

img_0527.jpg

img_0528.jpg

img_0572.jpg

A második terem főként díszes liturgikus ruhákat, valamit ezüst ötvösműveket mutat be. Ezek közül a legfinomabban díszítettek az ún. Athosz keresztek. Ezek szerzetesek által aprólékosan faragott fakeresztek, amelyeket zarándokok hoztak haza Athosz félszigetéről, majd hazai ötvösökkel díszes ezüst foglalatot készíttettek köréjük.

img_0555.jpg

img_0557.jpg

img_0548.jpg

img_0551.jpg

img_0531.jpg

A harmadik terembe lépve olyan érzésünk volt, mintha egy ortodox kápolnába lépnénk. Kiderült, hogy nem csak az elrendezés olyan, hanem télen, mikor a templomban nagyon hideg van, tényleg használják is szertartásokhoz, ugyanis teljes mértékben megfelel az ehhez szükséges feltételeknek.

img_0540.jpg

img_0538.jpg

Az itteni legérdekesebb kiállított tárgyak az ereklyetartó szövetnyomatok, amelyek valójában az ortodox templomok felszentelési ikonjai. Ezeket rézmetszetek alapján nyomtatták selyemre, vagy vászonra, a templom birtokában lévő apró ereklyét pedig a szövetbe varrták. 

img_0544.jpg

Nagyon örülök, hogy megnéztük a templomot és a múzeumot. Őszintén szólva várakozáson felüli volt a program, nagyon jó két órában volt részünk, amíg itt voltunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://megintutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2816257218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása