Megintutazunk

Jobaháza - alpakafarm

2019. október 20. - MarkNemeth

Évekkel ezelőtt a workaway oldalán láttunk alpakafarmon való önkéntes munkákat, sőt, alpakával való túrázást is. Azóta kattantunk rá az ötletre :). Még nem jött össze egy a világ másik felén való önkéntes munka alpakafarmon, de közben hallottunk róla, hogy van Magyarországon is néhány farm, amit meg lehet látogatni. A hazai farmok közül az egyik, a Magyar Alpaka Kft., az ország első alpakatenyészete Győr-Moson-Sopron megyében, Jobaházán található. Útnak is indultunk Győrújbarátról családostul két autóval.

Ez az alpakafarm családi vállalkozásként működik, a fő tevékenység a tenyésztés (és kereskedés, szállítás, pataápolás, stb.), de természetesen a gyapjúból is profitálnak. Ezen kívül évente tartanak tanfolyamot az alpakákkal kapcsolatos tudnivalókról. Eseményekre is adnak bérbe állatokat, két alpaka rendszeresen vállal esküvői szerepléseket, díszletként vesznek részt.

Mivel gyakorlatilag egy családi ház kertjében van a farm, nincs állandó nyitvatartás, de előzetes bejelentkezés után észszerű időben látogatható. A belépő 500 Ft, amit elengednek, ha a vendég vásárol valamit a boltban.

Érkezés után egy alapos tájékoztatást kaptunk Demjén Mihálytól, az állatok gondozójától és egyik tulajdonosától az alpakákról általánosságban, hasznukról, a gondozásukról és a farm történetéről. Az alpaka a tevefélék közé tartozó, Dél-Amerikában (a mai Peru területén) háziasított állat. Eredetileg, és ma is főként a gyapjúért tenyésztették, amely finomabb és jobb minőségű, mint a juhgyapjú, sőt, hipoallergén és néhány más, textilipari szempontból előnyös tulajdonsága is van. Ma már hobbiállatként is tartják az alpakákat, erre jó példa az említett alpaka-túrázás. Megtudtuk azt is, hogy a tenyészetben született állatok már különféle nemzetközi díjakat is nyertek.

Az udvar középső részén két alpaka volt elkülönítve a többiektől, ezek nagyon barátságosak voltak, alaposan szemügyre lehetett venni őket, sőt, megsimogatni is.

img_0590.JPG

Az udvar mögötti részen van az istálló és a legelő, ahol az alpakák többsége tartózkodott csapatban. Az alpakacsorda békésen legelészett, de amikor közeledtünk hozzájuk, akkor általában távolságtartóan kissé odébb sétáltak. Óvatosan meg lehet közelíteni őket, esetleg simogatni egy kicsit, de ha nem szimpatikus a közeledés, akkor morogtak egy kicsit és felhúzták az ajkaikat, jelezve, hogy jobb lesz visszahúzódni. Távolabbról is elég szépek és nem lehetett elégszer lefényképezni őket, meg fényképezkedni velük.

img_0596.JPG

img_0611.JPG

img_0606.JPG

img_0610.JPG

img_0601_ed.jpg

Mihály megetetett egy fiatal, korán árván maradt alpakát. A kis állat külön figyelmet kíván a gondozótól, mivel önállóan nem tud megfelelően táplálkozni, ezért kézzel etetik.

img_0599.JPG
A látogatás végén a házigazdák behívtak minket a boltba, ahol alpakagyapjúból készült ruhákat, egyéb termékeket (párnahuzat, kulcstartó, könyvjelző, stb.) sőt, a farm állatainak gyapjából készült fonalat is árusítanak. A kedvencünk egyértelműen a szuperpihepuha alpakafigura, amiről azonnal tudtuk, hogy nem tudunk neki ellenállni, amikor megláttuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megintutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9815239046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása