Megintutazunk

Maulbronn (2014)

2020. május 17. - MarkNemeth

Maulbronn egy kis város közvetlenül Ölbronn szomszédságában. A fő látványossága a világörökség részét képező egykori ciszterci apátság, amely állítólag a legjobb állapotban megőrzött középkori kolostor az Alpoktól északra.

A 12. században települtek ide szerzetesek. Kezdetben román, majd gótikus stílusban építkeztek, a kolostorépületen  és a templomon kívül fogadót, magtárat, malmot, különböző műhelyeket és egyéb épületeket is emeltek. Egy kis patakot átvezettek az épületegyüttesen, amely a vízimalmokat hajtotta, illetve a konyhai öblítésre, valamint a mellékhelységek öblítésére használták.

A komplexum az idők során sokszor gazdát és sokszor ezzel együtt felekezetet is cserélt, végül evangélikus lett. A 16. század közepén a kolostort evangélikus kolostoriskolává szervezték át, a szerzetesek pedig elhagyták. Itt tanult Johannes Kepler, akiből később korának kiváló természettudósa lett. Száz évre abbamaradt az oktatás is az egykori kolostorban, de egy ideje az evangélikus iskola visszaköltözött, jelenleg bentlakásos középiskolaként működik, a diákok szállása a szerzetesek egykori malmában van. A többi épületet sem az eredeti célokra használják, az istállóban van a mai maulbronni Városháza, de itt található a rendőrség központja is.

p1080787.jpg

p1080789.jpg

p1080795.jpg

p1080798.jpg

p1080799.jpg

p1080804.jpg

p1080806.jpg

p1080808.jpg

p1080810.jpg

A kolostorhoz számos legenda kapcsolódik, az egyik a jellegzetes sváb ételnek, a Maultaschen-nek a története. A Maultaschen kis tésztacsomagokba csomagolt fűszeres darált hús, amit főzve, vajas hagymában megforgatva önmagában, vagy még többször levesbetétként fogyasztanak. Állítólag az itteni szerzetesen találtak ki böjti napokra, amikor nem ehettek húst, ezért a húst tésztába "rejtették".

A bejegyzés trackback címe:

https://megintutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9315669246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása