Megintutazunk

Malajzia IV - Cameron Highlands

2019. június 10. - MarkNemeth

Egy órás késéssel érkeztünk meg a busszal este 7-re Tanah Rata-ba (jobb, mint az új-zélandi nő által jósolt éjfél), de ez inkább a szakadó esőnek volt betudható, semmint a forgalomnak. A hostel (CH Travellers Inn) check-in-re várni kellett, mert a recepciós épp elment vásárolni (pedig tudta mikor érkezünk, naponta 2 busz van és meg is írtuk e-mailben). Közben érdeklődtünk a hostellel szomszédos Eco Cameron Tours-nál a kirándulásokról. Sajnos kiderült, hogy itt monszunidőszak van (a neten mindig csak az ország nyugati és keleti részének eltérő monszunhatásairól olvastunk, a középső részről nem akadt semmi infó), ezért nem indul orchidea túra, mert síkosak, veszélyesek a lelőhelyek ilyenkor és egyébként is csak kevés orchidea virágzik, mert nincs szezon (ami májustól augusztusig tart). A félnapos 'Mossy forest' túrára szerettünk volna menni másnap, de sajnos nem maradt elég ringgitünk, a pénzváltó pedig már bezárt. A nyitvatartás persze nem volt rajta feltüntetve. Az itteni szállásunk volt a legjobb, szuper kényelmes ággyal. A recepciónál ki volt írva, hogy tilos sertéshúst tartalmazó élelmiszert bevinni. Nekünk még volt egy csomag jó magyar szalámink, aljas módon becsempésztük, megettük a szobánkban, majd kicsempésztük egy utcai szemetesbe a csomagolását.

17. nap, január 3. Reggel a túrák indulása előtt újra próbálkoztunk a pénzváltónál, de még mindig zárva volt. Találtunk egy olyan túrát (Countryside tour) egy másik irodánál, a CS Travel and Tours-nál, amire volt pénzünk, így befizettünk rá. Nem könnyű választani a túrák közül, mert átfedések is vannak a programokban (pl. BOH teaültetvények, pillangófarm egyes túrák esetén). Végül az általunk választott mindkét túrán meglátogattuk a BOH teaültetvényt, de ez nem volt probléma, sőt, igazából így volt elegendő rá az idő.

Sokan csak egy teljes napot töltenek Cameron Highlandsen, érkezésük estéjén lefoglalják a következő napi túrát, ezért előfordul, hogy ha a túra előtt reggel próbálkozik az ember, már nincs hely a legnépszerűbb 'mossy forest' túrákon. Szóval célszerű elegendő ringgittel érkezni és rögtön érkezés után lefoglalni a túrát vagy interneten keresztül előre lefoglalni valamelyik említett iroda honlapján.

Tetszett a Countryside tour. Egy szimpatikus indiai férfi volt a vezetőnk, olyan igazi tipikus bajszos, nagyon vicces, jellegzetes akcentussal. Megnéztünk egy pillangóparkot, ahol nagyon szép, különleges növények is voltak. Jobban tetszett ez a pillangópark, mint a Kuala Lumpurban lévő. Itt voltak nagy színes lepkék és mivel reggel ez volt az első állomás, még nem ébredtek fel a lepkék teljesen, elég lassúak voltak, sokat időztek egy helyben, jól meg lehetett őket nézni és fényképezni.

a_1.jpg

a_2.jpg

Ezek a zöld-fekete szárnyú jószágok Malajzia nemzeti lepkéi.

a_3.jpg

a_4.jpg

Márk lelkes önkéntesként jelentkezett mindenféle jószág mászófelületének.

b_1.jpg

b_2.jpg

Egy méhfarmhoz is elmentünk, de sajnos az esős idő miatt itt nem lehetett lemenni arra a területre, ahol a méhek voltak, csak egy kis kiállítást és a boltot megnézni. Ellátogattunk egy olyan farmra is, ahol földiepret termesztenek. Érdekes a technikájuk, mert lépcsőzetes asztalokon, kókuszrostos vályúkban nevelik a növényeket, így szedéskor nem kell hajolgatni, nem telepednek meg a gyomnövények és a kártevőknek is kevésbé vannak kitéve az eprek. Ezen a környéken terem meg egyedül Malajziában az eper, mert itt van hozzá elég hűvös.

c_1.jpg

A túra részét képezte a BOH teaültetvény és teafeldolgozó üzem meglátogatása. Egyszerűen lenyűgözőek ezek az ültetvények. Bármeddig el tudnám nézni, annyira gyönyörű.

d_1.jpg

d_2.jpg

d_4.jpg

d_5.jpg

d_6.jpg

d_7.jpg

Van itt egy jó kis teabolt és egy cukrászda is, ahol megtalálható sokféle sütemény egy kicsit másképpen, ugyanis teaporral helyettesítik mindegyikben a kakaót vagy kávéport. Ettünk zöld teaporos „tiramisu” szeletet és a hely specialitását, egy nagyon fura másik teás tortaszeletet, ami ugyan édes volt, de sós szárított hal volt a tetején. Elég bizarrul hangzik és látványilag is az volt, de nekem kifejezetten ízlett (Márknak nem).

e_2.jpg

Végül a túra keretében még meglátogattuk az itteni szép buddhista templomot (Sam Poh Temple).

g_1.jpg

h_2.jpg

i_2.jpg

Este még mászkáltunk a faluban, megnéztük pl. a helyi iskolát, aminek szép kertje van tele virággal, és egy templomot is a közelben. Este végül sikerült a másnapi 'mossy forest' túrára is jelentkeznünk.

p1160711.jpg

p1160715.jpg

p1160718.jpg

p1160722.jpg

p1160722b.jpg

p1160733.jpg

18. nap, január 4. Félnapos 'mossy forest' túra: Azt gondoltuk, nehéz lenne fizikailag egy egész napos hegyremászós dzsungeltúra, ezért csak a félnaposra jelentkeztünk, utólag kicsit sajnálom, bírtuk volna az egész naposat is. Egy vicces fiatal srác volt a vezetőnk, aki nagyon ismerte az orchideákat (szezonban tuti ő vezeti az orchideatúrát). Volt azért pár virágzó orchidea, pl. egy szőrös orchidea, amiről még nem is hallottam.

j_4.jpg

Ez a dzsungel teljesen más volt, mint az előző kettő, ugyanis ez hegyi köderdő. Mindenhol mohák és zúzmók lógnak a faágakról és mindig csöpög belőlük a víz. Nagyon misztikus, varázslatos hangulata van az egésznek.

j_3.jpg

j_6.jpg

j_7.jpg

Rafflesia is van ebben az erdőben, de nagyon ritka, mi nem láttunk, hatalmas kancsókákat viszont igen. Fölmentünk egy kilátóhoz, ahonnan nézve nevéhez híven valóban ködbe burkolózott az erdő.

j_2.jpg

j_5.jpg

Ezen a túrán is ellátogattunk a BOH teaültetvényre, amit nem bántunk, mert előző nap kevés volt rá az idő. Meg tudtuk nézni így a teákról összeállított kiállítást is, amiből sok érdekességet tudhattunk meg és megnéztük a teafeldolgozó üzemet is, ami előző nap zárva volt.

19. nap, január 5.: Az előzőhöz hasonló luxusbusszal utaztunk Kuala Lumpurba, szerencsére megint szinte fekvő helyzetben tudtunk utazni, ami nagyon jól jött a hosszú repülőút előtt. Az út közben Márk többször is mondta, hogy nem szabad sírni. Csak akkor értettem meg, miért mondogatja ezt, mikor beértünk KL-be, és rám is rámjött a sírhatnék, hogy itt kell hagynunk ezt a csodálatos országot.

Elég szörnyű volt a KL-Peking repülőút, mert nagyon fájt a lábam valamiért és egyáltalán nem tudtam aludni. A pekingi reptéren próbáltam ezt pótolni, de még hidegebb volt, mint idefelé, több réteg pulcsiban és széldzsekiben is majd megfagytam.

Tudtuk, hogy a Peking-Budapest járat megáll tankolni Minszkben. Megkérdezte Márk még itthon a magyar nyelvű Air China ügyfélszolgálaton telefonon, hogy hogyan néz ki ez a gyakorlatban. Azt mondták, hogy nem kell leszállni a gépről, csak megtankol, aztán indul is tovább. Ehhez képest le kellett szállni, vinni a kézipoggyászokat, buszra várni éjszaka, mínusz 30 fokban. Nekünk legalább volt pulóverünk, széldzsekink, sapkánk-sálunk (így is jól megfáztam vagy itt vagy még Pekingben), de több ember is rövidujjú pólóban utazott, sőt, többen nem is tudták, hogy van egy minszki kitérő. A fedélzeti csomagoknak volt biztonsági ellenőrzése, kb. 2 óra után indultunk tovább, új felszállók is voltak. Jó lett volna ezeket tudni előre. Ennek ellenére ajánlom az Air China-t, mert az akciós repülőjegyei sokkal olcsóbbak, mint más légitársaságoké. Ha legközelebb utazunk velük, a tények ismeretében már felkészülünk a pekingi és minszki fagyokra :). És mindenkinek nagyon ajánlom Malajziát (főleg első ázsiai úticélnak), ezt a rendkívül sokszínű, harsányan egzotikus, gyönyörű országot. A kultúrák, vallások sokszínűsége, a rendezettség, tisztaság, kedvező árak, jó szervezhetőség és hogy mindenki beszél angolul, nagyon jó úticéllá teszik. Mi bármikor visszamennék, remélhetőleg vissza is fogunk: Perhentian Islands, Putrajaya, Melaka és Borneó mindenképp szerepel a terveink között.

A bejegyzés trackback címe:

https://megintutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr10014887252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása